Dynaaminen tiimi – erilaiset rytmit työyhteisössä
Oletko koskaan huomannut, miten työkaverisi on jo täydessä vauhdissa ja tekemisen virrassa, kun itse vasta pohdit aamukahvia ja yrität saada ajatukset, kalenterin ja to do-listan ajan tasalle? Tai ehkä päinvastoin: sinä saat parhaat työsi tehtyä aamun varhaisina tunteina, kun taas työkaveri pääsee todelliseen vauhtiin vasta iltapäivällä?
Nämä ovat tuttuja tilanteita monissa työyhteisöissä. Meillä kaikilla on oma, yksilöllinen rytmimme tehdä työtä – sisäinen kellomme, energiatason vaihtelumme ja tapamme keskittyä, luoda uutta ja prosessoida tietoa. Tämä rytmien kirjo on luonnollinen osa ihmisten monimuotoisuutta, mutta se voi myös aiheuttaa harmitusta ja väärinymmärryksiä tiimityössä, jos sitä ei tiedosteta ja johdeta oikein.
On kiinnostavaa ymmärtää, miten ja miksi työrytmit vaihtelevat, mitä haasteita ja mahdollisuuksia se tuo tiimille ja miten voimme oppia hyödyntämään näitä eroja paremman yhteistyön ja työhyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Miksi työrytmimme ovat erilaisia?
- Biologinen vuorokausirytmi: Osa meistä on luonnostaan aamuvirkkuja ja osa iltakukkujia. Tämä vaikuttaa siihen, milloin olemme virkeimmillämme ja tehokkaimmillamme. Oman rytmin ymmärtäminen on ensimmäinen avain mielekkääseen ja virtaavaan tekemiseen.
- Persoonallisuus ja työskentelytyyli: Toiset ovat nopeita starttaajia ja syttyvät paineen ja aikataulujen alla, kun taas toiset tarvitsevat aikaa käynnistyä ja työskentelevät tasaisesti ja pitkään. Joku tarvitsee ehdotonta rauhaa keskittyäkseen, kun taas toinen kaipaa ympärilleen ihmisiä, energiaa ja pöhinää.
- Elämäntilanne: Pienten lasten vanhemman rytmi voi olla erilainen kuin yksineläjän tai eläkeikää lähestyvän.
- Tehtävän luonne: Analyyttinen ja syvää keskittymistä vaativa työ voi edellyttää erilaista rytmitystä kuin nopeatempoinen asiakaspalvelu tai luova ideointi.
Miten valjastaa erilaiset rytmit tiimin voimavaraksi?
Erilaisuus on iso mahdollisuus. Kun opimme tunnistamaan ja kunnioittamaan erilaisia työrytmejä, voimme rakentaa joustavamman, tehokkaamman ja todella resilientin tiimin.
- Tietoisuus ja tunnustaminen: Ensimmäinen ja tärkein askel on tiedostaa ja hyväksyä, että meillä on erilaiset rytmit. Puhukaa asiasta avoimesti ja tuomitsematta. Tämä on perustavaa laatua olevaa työyhteisövalmennusta ja työohjauksellista keskustelua.
- Avoin keskustelu tiimissä: Keskustelkaa siitä, milloin kukin kokee olevansa tehokkaimmillaan ja milloin taas tarvitsee enemmän rauhaa tai tukea. Jakakaa tietoa omista preferensseistänne. Milloin on paras aika ottaa yhteyttä kiireellisissä asioissa?
- Joustavuus (missä mahdollista): Voisiko työtä rytmittää joustavammin? Salliiko työn luonne liukuvia työaikoja, etätyötä tai mahdollisuuden keskittyä tiettyihin tehtäviin omien energiatasojen mukaan? Joustavuus ei tarkoita täydellistä vapautta, vaan sovittuja raameja, jotka tukevat sekä yksilöä että tiimin tavoitteita.
- Yhteisten pelisääntöjen sopiminen: Määrittäkää tiimin “ydinajat”, jolloin on tärkeää olla tavoitettavissa yhteistä kommunikointia ja nopeaa reagointia varten. Sopikaa myös, miten ja milloin jaatte tietoa ja miten hoidetaan kiireelliset asiat.
- Tehtävien jako vahvuuksien mukaan: Voiko aamuvirkku aloittaa päivän kiireellisimmillä tai eniten keskittymistä vaativilla tehtävillä? Voiko iltapäivän ideanikkari keskittyä silloin luovaan työhön tai asiakaskontakteihin? Hyödyntäkää luontaisia vahvuuksia tehtävien jaossa ja aikataulutuksessa.
- Keskinäinen kunnioitus ja empatia: Arvosta kollegan tapaa tehdä työtä, vaikka se poikkeaisi omastasi. Pyri ymmärtämään hänen näkökulmaansa ja tarpeitaan. Keskittykää yhteisiin tavoitteisiin ja tuloksiin, älkää takertuko liiaksi siihen, miten kukin työnsä tekee, kunhan sovitut asiat tulevat hoidettua.
- Työkalujen hyödyntäminen: Jaetut kalenterit, projektinhallintatyökalut ja selkeät viestintäkanavat (esim. milloin käytetään viestiä, milloin sähköpostia) auttavat koordinoimaan työtä ja vähentämään turhaa keskeyttämistä.
Kun opimme tunnistamaan, ymmärtämään ja kunnioittamaan tiimin jäsenten erilaisia työrytmejä, seurauksena on yleensä:
- Parempi yhteistyö ja ilmapiiri: Vähemmän kitkaa ja enemmän ymmärrystä.
- Vähentynyt stressi: Kun voi työskennellä enemmän oman rytminsä mukaisesti, stressi ja kuormitus usein helpottavat.
- Lisääntynyt tuottavuus ja tehokkuus: Kun ihmiset saavat työskennellä silloin, kun he ovat parhaimmillaan, tulokset paranevat.
- Parempi työhyvinvointi: Kokemus siitä, että omia tarpeita kuunnellaan ja kunnioitetaan, lisää työtyytyväisyyttä ja sitoutumista.
- Monimuotoisuuden hyödyntäminen: Erilaiset rytmit voivat täydentää toisiaan ja tuoda tiimiin laajempaa ajallista kattavuutta ja erilaisia vahvuuksia eri tilanteisiin.
Erilaisuus on rikkaus myös työelämässä ja -rytmeissä. Sen sijaan, että pakottaisimme kaikki samaan muottiin, meidän tulisi pyrkiä luomaan työkulttuuri, jossa erilaiset tavat tehdä työtä nähdään voimavarana. Avoin keskustelu, joustavuus, keskinäinen kunnioitus ja selkeät pelisäännöt ovat avaimia siihen, että tiimin erilaiset sykkeet voivat soida harmonisesti yhteen ja viedä kohti yhteisiä tavoitteita.
Kysymys pohdittavaksi: Miten teidän tiimissänne voitaisiin paremmin huomioida ja hyödyntää jäsenten erilaisia työrytmejä?
Noora Palokankare
Työyhteisövalmentaja
Lyhytterapeutti