Kun johtajalla on ADHD – haasteita ja vahvuuksia
Johtaminen edellyttää itsensä johtamista, ja ADHD tuo siihen sekä erityisiä haasteita että ainutlaatuisia voimavaroja. Tässä blogissa tarkastelemme, miten ADHD-piirteet voivat vaikuttaa johtamistyöhön – ja miten niistä voi tehdä vahvuuksia.
Miksi ADHD tuo arkeen sekä vauhtia että haasteita ovat erilaisia?
ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ilmenee muun muassa tarkkaamattomuutena, yliaktiivisuutena ja impulsiivisuutena. Käytännössä tämä voi näkyä vaikeutena keskittyä, motorisena levottomuutena, aistitiedonkäsittelyn erityisyytenä sekä nopeina tunnetiloina ja voimakkaina reaktioina.
Keskeinen haaste liittyy usein toiminnanohjaukseen – eli kykyyn suunnitella, aloittaa, ylläpitää ja lopettaa tehtäviä sekä siirtyä joustavasti tehtävästä toiseen. Näissä toiminnoissa voi esiintyä kuormittuneisuutta: aloittaminen saattaa viivästyä, tehtävät jäädä kesken tai huomio siirtyä herkästi muualle. Erityisesti pitkäkestoinen keskittyminen yksitoikkoisiin tehtäviin voi tuntua uuvuttavalta, kun taas kiinnostavat ja palkitsevat tehtävät voivat imaista mukaansa jopa liialliseen hyperfokukseen. Tämä voi johtaa ajankäytön hallinnan vaikeuksiin ja palautumisen laiminlyöntiin.
ADHD-piirteissä on myös johtamista tukevia vahvuuksia
ADHD voi tuoda mukanaan myös johtamisessa hyödyllisiä ominaisuuksia: energisyyttä, nopeutta, luovuutta, sosiaalisuutta ja rohkeutta kyseenalaistaa totuttuja käytäntöjä. Monella ADHD-piirteisellä ihmisellä on taipumusta hyperfokukseen – intensiiviseen keskittymiseen, kun tehtävä koetaan merkitykselliseksi. Tämä voi johtaa poikkeukselliseen työn laatuun ja tehokkuuteen.
Monet ADHD-piirteiset johtajat ovat luovia ongelmanratkaisijoita, joilla on kyky nähdä uusia yhteyksiä ja innostaa muita. Spontaanius, empatia ja sosiaalinen intuitio voivat olla arvokkaita erityisesti silloin, kun työyhteisö kaipaa uusia näkökulmia ja aitoa kohtaamista. Ei ole sattumaa, että moni ADHD-diagnoosin saanut päätyy yrittäjäksi tai esihenkilöksi – juuri näiden ominaisuuksien ansiosta.
Tuki auttaa rakentamaan toimivaa arkea
ADHD:n vaikutusten tunnistaminen ja hyväksyminen on tärkeä askel johtajuuden kehittämisessä. Toimivat keinot keskittymisen, vireystilan ja tunnesäätelyn hallintaan tukevat jaksamista ja selkeyttävät vuorovaikutustilanteita. Kun oppii ennakoimaan ja rakentamaan kuormitusta ehkäiseviä rakenteita, arki ei kuluta – vaan kannattelee.
Yksilövalmennus voi tarjota käytännöllisiä työkaluja arjen jäsentämiseen ja kuormituksen vähentämiseen. Valmennuksessa tunnistetaan sekä vahvuuksia että kehityskohteita ja rakennetaan yksilöllisiä rutiineja esimerkiksi ajanhallintaan, keskittymiseen ja palautumiseen.
Kaikkia ADHD-piirteisiin liittyviä haasteita ei voida poistaa, ja siksi lempeä hyväksyminen on olennaista. Yhtä tärkeää on oppia itselle toimivia strategioita, joiden avulla voi palautua olennaisten asioiden äärelle silloinkin, kun toiminnanohjauksen haasteet ovat hetkellisesti vieneet toisaalle. Keskeistä on hyväksyvä kohtaaminen, jossa johtaja saa reflektoida omaa toimintaansa turvallisesti ja ilman suorituspainetta.
Tiimin tuki ja yhteinen ymmärrys vahvistavat johtajuutta
Avoin ja luottamuksellinen tiimikulttuuri tukee paitsi esihenkilöä myös koko työyhteisöä. Kun palautetta annetaan rakentavasti ja suoraan – myös johtajalle – vahvistuu sekä keskinäinen luottamus että yhteispeli.
Kun johtaja tekee itsetuntemustyöskentelyä, tulee tietoisemmaksi ADHD-piirteistään ja uskaltaa olla avoin niiden suhteen tiimilleen, hän tekee samalla suuren palveluksen koko työyhteisölle. Avoimuus auttaa normalisoimaan erilaisuutta ja voi rohkaista muitakin tunnistamaan ja sanoittamaan omia piirteitään ja tarpeitaan. Se on tuhannen taalan paikka luoda kestävämpää ja hyväksyvämpää työyhteisökulttuuria.
Tiimivalmennuksissa voidaan lisätä ymmärrystä siitä, miten ADHD-piirteet näkyvät arjessa ja kuinka niistä voi tulla tiimin voimavara. Tavoitteena on kulttuuri, jossa erilaisuus nähdään arvokkaana ja jokainen voi tulla kohdatuksi omana itsenään – osana yhteistä päämäärää.
Työrauha ja palautuminen ovat keskeisiä
ADHD:hen liittyvä aistiherkkyys ja häiriöherkkyys tarvitsevat usein tuekseen keskeytyksetöntä työaikaa. Äänet, ilmoitukset ja muut ärsykkeet katkaisevat helposti keskittymisen. On tärkeää varata kalenteriin rauhallisia työjaksoja ja esimerkiksi keskittää sähköpostien käsittely tiettyyn aikaan.
Myös palautumiselle on syytä jättää tilaa – ei vain stressaavista tilanteista, vaan myös innostumisen jälkeen. Innostuskin voi kuormittaa hermostoa, ja ilman tasapainottavaa palautumista vireystila jää korkealle. Jokaisen on hyvä tunnistaa omat palautumistapansa ja huolehtia niiden toteutumisesta arjessa.
Vuorovaikutus haastaa – ja kehittää
ADHD-piirteinen johtaja saattaa reagoida nopeasti ja tunteella. Tämä tuo vuorovaikutukseen aitoutta, mutta voi aiheuttaa myös väärinymmärryksiä. Miellyttämisenhalu tai haluttomuus kohdata ristiriitoja saattaa estää vaikeiden asioiden käsittelyä.
Kehityskeskustelut tai palautetilanteet voivat karata suunnitellusta polusta impulsiivisuuden vuoksi. Näitä tilanteita voi kuitenkin harjoitella – esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen avulla. Kyky tunnistaa oma reaktio ja ottaa pieni tauko ennen vastaamista voi muuttaa vuorovaikutusta rakentavammaksi.
ADHD-piirteinen johtaja hyötyy tuesta – yksin ei tarvitse pärjätä
ADHD ei sulje pois hyvää johtajuutta – se tuo siihen omanlaisen rytminsä, herkkyytensä ja luovuutensa. Silti arki voi olla kuormittavaa, jos haasteiden kanssa jää yksin. Kukaan ei johda täydellisesti ilman tukea, eikä tarvitsekaan.
Johtajuus on jatkuvaa oppimista, ja ADHD-piirteet voivat tuoda siihen erityistä kasvupotentiaalia. Kun tukea saa oikeaan aikaan – esimerkiksi valmennuksen, mentoroinnin tai toimivien rakenteiden muodossa – oma johtajuus vahvistuu, stressi vähenee ja vahvuudet pääsevät näkyviin. Tukea saa hakea. Yksin ei tarvitse pärjätä.
Hanna Salmi
Toimintaterapeutti
Työyhteisövalmentaja
Virpi Ilmakangas
Työyhteisövalmentaja