Tunnetaitovalmennuksilla hyvinvointia
Tunteilla on keskeinen rooli päätöksissämme ja sosiaalisessa toiminnassa. Ne ohjaavat toimintaamme, vaikuttavat kehomme vireystilaan ja muokkaavat tapaa, jolla havaitsemme ja tulkitsemme ympäristöämme. Ne tuovat energiaa tai sen puutetta toimintaamme ja toimivat säätelyjärjestelmänä, joka varmistaa hyvinvointimme. Tunteet ovat siis keskeinen tekijä hyvinvoinnissamme.
Tutkimustieto kertoo selkeästi, että tunteet vaikuttavat suorituskykyymme ratkaisevasti. Tunneälytutkimuksen asiantuntijat arvioivat, että organisaation ilmapiiri selittää jopa noin 20–30 prosenttia liiketaloudellisesta tuloksesta.
Työntekijän tunnetaidot – mitä tunnetaidot ovat?
Tunnetaidot kuvaavat joukkoa tunteiden tunnistamiseen, käsittelemiseen ja säätelemiseen liittyviä taitoja, joihin kuuluu taitoja aina kehotietoisuus- ja tarvetaidoista vuorovaikutus- ja ajattelutaitoihin. Tunnetaidot ovat kykyä tunnistaa, ymmärtää ja käsitellä sekä omia että toisten tunteita ja mielialoja. Näitä taitoja harjaannuttamalla kyky säädellä omaa toimintaa ja lisätä positiivisia tunteita sekä itsemyötätuntoa kehittyy.
Tunnetaidot auttavat yksilöä luomaan uudenlaisen suhteen sekä sisäisiin että ulkoisiin tapahtumiin, joita työn ja elämän tuomat haasteet herättävät. Näin hän voi toimia tärkeiden asioiden hyväksi päästämällä irti toimimattomista ratkaisumalleista ja etsimällä niiden tilalle toimivia. Oireilu ja pahoinvointi vähenevät, ja mieleen vapautuu tilaa voimavaroja tuoville asioille sekä hyvinvointia edistäville ajatus-, tunne- ja käyttäytymismalleille.
Valmennusten toteutus ja teemat
Tunnetaitovalmennuksemme koostuvat kuudesta työpajasta, joissa keskitytään työntekijöiden omien tunnetaitojen kehittämiseen. Työpajat sisältävät runsaasti tunnetaitoja vahvistavia harjoituksia ja käytännönläheisiä menetelmiä tunnetaitojen kehittämiseen. Valmennuksessa luomme turvallisen oppimisympäristön, jossa osallistujat voivat tutkia tunteitaan yksin ja yhdessä, kasvattaa itsetuntemustaan ja oppia hyödyntämään tunnetaitojaan arjen haasteissa.
- Kesto: 6–8 viikkoa, 1 x 3 h valmennus/viikko
- Kenelle: Työntekijöille, esihenkilöille ja johdolle
- Toteutus: Läsnä- tai verkkovalmennuksena
1. Läsnäolotaidot
Valmennuksessa harjoittelemme läsnäoloa ja kykyä olla nykyhetkessä ja kokea elämä sellaisenaan. Kokeilemme, miten hetken ja kokemusten hyväksyvä havainnointi auttavat omassa hyvinvoinnissa. Harjoittelemme kuulemaan, mitä oma kehomme ja mielemme viestii jaksamisestamme. Opimme tunnistamaan omia ajatuksia ja toimintamalleja ja tekemään niihin tarvittaessa muutoksia.
2. Tunnetaidot
Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen ja hyvän mielenterveyden perusta. Tunnetaidot tarkoittavat kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteita. Kyky säädellä omia tunteitaan puolestaan lisää yksilön vapautta valita oma toimintansa erilaisissa tilanteissa. Opimme vahvistamaan positiivista muutosta omissa tunnesäätely- ja ihmissuhdetaidoissamme sekä sen kautta huolehtimaan omasta hyvinvoinnistamme.
3. Itsemyötätunto
Työpajassa harjoittelemme itsemyötätuntoa. Tunnistamme kriittistä sisäistä puhetta ja harjoittelemme myötätuntoisempaa suhtautumista itseemme. Harjoittelemme taitoa olla hyväksyvässä mielentilassa ja kykyä välittää lämpöä ja huolenpitoa itsellemme. Pyrimme löytämään myönteisiä tunteita itseämme ja muita kohtaan sekä liittymään myötätuntoisesti tilanteisiin toisten ihmisten kanssa.
4. Palautuminen
Käymme läpi stressin oireet ja sen vaikutukset ajatteluun, tunteisiin, käyttäytymiseen ja fyysisiin reaktioihin. Löydämme omakohtaiset palautumisen keinot, jotka tukevat jaksamista työssä ja auttavat löytämään ilon ja merkityksellisyyden kokemuksia elämässä. Valmennuksessa käymme läpi myös palauttavat tunnejärjestelmät ja niiden merkityksen palautumiselle sekä opimme, miten niihin voi vaikuttaa.
5. Resilienssi
Valmennuksessa tutkimme, mistä arjen resilienssimme muodostuu ja tunnistamme sen erilaisia muotoja. Resilienssillä tarkoitetaan henkistä kapasiteettia, jonka avulla pystymme hyödyntämään niitä voimavaroja ja vahvuuksia, jotka ylläpitävät hyvinvointiamme erilaisissa tilanteissa. Käymme läpi omat voimavaramme, läheisten ja avun saamisen merkityksen
6. Itsetuntemus
Tutustumme psykologisiin perustarpeisiin ja pohdimme, millaisia pieniä arjen keinoja niiden täyttämiseksi löytyisi hyvinvoinnin tueksi. Harjoittelemme aitoa kohtaamista itsemme ja muiden ihmisten kanssa. Löydämme työkaluja omien tarpeiden ilmaisemiseen. Käymme läpi oman arvopohjaisen ja merkityksellisen elämän rakentamisen merkitystä.
Tunnetaitojen hyödyt osallistujille
Kyky tunnistaa ja ilmaista tunteita sekä niiden taustalla olevia tarpeita vahvistuu.
Oman ajattelun, tunteiden ja reagointitapojen tunnistaminen selkiytyy
Stressiperäiset oireet vähenevät, koska palautuminen tehostuu.
Valmiudet kohdata ja käsitellä haastavia tilanteita monipuolistuvat.
Myötätunto ja hyväksyvä suhtautuminen asioihin, tilanteisiin ja toisiin ihmisiin syvenee.
Keskittymiskyky paranee.
Vuorovaikutus- ja työyhteisötaidot karttuvat.
Tunneäly ja kyky säädellä tunteita ja käsitellä niitä rakentavalla tavalla paranee.
Mahdollisuus luoda toimivia ihmissuhteita ja huolehtia omasta ja toisten hyvinvoinnista lisääntyy.
Tietoisuuden ja mielenrauhan kokemukset laajenevat.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi kasvaa.
Tunteilla ja niiden huomioimisella on todettu olevan positiivinen yhteys työntekijöiden hyvinvointiin ja koko organisaation tehokkuuteen.
Tunnetaidot ja stressin hallinta
Työelämässä palautuminen vaatii niin työntekijän omia taitoja kuin myös työnantajan ja työyhteisön tukea. Riittämätön palautuminen voi johtaa psykosomaattisiin oireisiin, poissaoloihin ja työuupumukseen. Stressinhallinta koostuu kuormituksesta johtuvien psyykkisten, fyysisten ja käyttäytymiseen liittyvien oireiden tunnistamisesta sekä tasapainoa ylläpitävien ja elimistöä palauttavien elintapojen omaksumisesta. Stressinhallinnan ja tunnetaitojen kehittäminen on itsetuntemuksen kehittämistä. Mitä parempi kosketus meillä on omaan kehoomme, sitä paremmin pystymme tunnistamaan stressin merkit ajoissa ja palauttamaan tasapainon.
Valmennuksissamme keskitymme itsetuntemuksen kehittämiseen, mikä auttaa omien haasteiden ja vahvuuksien tunnistamisessa ja juuri itselle toimivien palautumiskeinojen löytämisessä.
Tunnetaitojen vaikutus psykologiseen turvallisuuteen
Psykologinen turvallisuus tukee tunnetaitojen kehittymistä, sillä se mahdollistaa avoimen vuorovaikutuksen ja tunteiden ilmaisun. Turvallisessa työympäristössä yksilöiden on helpompi olla läsnä ja käsitellä stressiä tehokkaammin. Kun yksilöt kehittävät tunne- ja tietoisuustaitojaan, he tulevat herkemmiksi toisten tunteille ja tarpeille, mikä edistää ymmärrystä ja luottamusta. Tämä ei ainoastaan vahvista heidän omaa hyvinvointiaan, vaan myös koko työyhteisön psykologista turvallisuutta.
Osallistujien kokemuksia ja oivalluksia
Koen nyt tiedostavani paremmin ajatusmallejani ja sellaisia toimintamallejani, jotka aiheuttavat ylikuormitusta. Vaikka on sellaista niin sanottua ”ylimääräistä ajattelua”, kuten vaikka kotona ja vapaa-ajalla töiden murehtiminen, niin olen oppinut tunnistamaan sitä paremmin ja en mene siihen mukaan. Kauheat ahdistukset eivät tule niin pahasti enää, vaikka niitäkin tulee. Nyt tuntuu siltä, että minulla on jotain, minkä puoleen käännyn ja en ole ihan yksin niiden ajatusteni ja tunteideni kanssa vaan saan jollain keinoin ne katkaistua.
Ehkä isoin haasteeni, mikä minua kuormittaa työssä, on oma itsekriittisyyteni, armottomuuteni ja ankaruuteni. Se, että osaa huomata niitä hetkiä, missä olen turhan ankara itselleni, auttaa hyvinvointiani. Myötätunto työpajassa mainittiin, että voi keksiä kivoja kannustuslauseita itselle. Se on jäänyt minulle mieleen ja välillä kirjoittelen siitä, miltä minusta nyt tuntuu, ja mistä tunne saattaa johtua. Sitten kirjoitan siihen tavallaan tsemppiä itselleni. Kun saan käännettyä oman ajattelun, se vaikuttaa todella paljon tunnetilaani, vaikka tilanne olisi ihan sama.
Ota meihin yhteyttä.
Varaa tutustumistapaaminen
Jätä yhteydenottopyyntö
Tunnetaidoilla kohti syvempää yhteyttä.