Stressistä palautuminen alkaa stressin merkkien tunnistamisesta

Stressi on luonnollinen osa elämää ja se auttaa meitä toimimaan tehokkaasti haastavissa tilanteissa. Pitkään jatkuessaan stressi voi kuitenkin kuormittaa kehoa ja mieltä, ja siksi stressistä palautuminen on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ylläpitämisessä. On tärkeää tunnistaa omat stressin merkit ja löytää keinot, jotka auttavat palautumaan stressistä. Se suojaa terveyttämme ja tukee työssä jaksamista pitkällä aikavälillä.

Stressillä on tärkeä tehtävä aktivoida toimintakykyämme

Stressi on tärkeä mekanismi kehossamme. Sen tehtävänä on hälyttää uhkaavasta vaarasta ja saada meidät valpastumaan. Stressi auttaa meitä toimimaan nopeasti. Moni tunnistaa, että pieni stressi ja paine auttavat meitä saamaan asioita valmiiksi. Se parantaa myös monessa tilanteessa suorituskykyämme. Stressi ei siis itsessään ole ongelma vaan olennaista on se, tunnistammeko stressin ja sen oireet itsessämme sekä kuinka hyvin pystymme palautumaan siitä. Se on olennaista työssä jaksamisen ja terveytemme kannalta pitkällä aikavälillä.

Stressistä palautuminen suojaa terveyttämme

Stressi on tarkoitettu väliaikaiseksi aktiivisuuden tasoa kohottavaksi reaktioksi. Stressistä palautuminen suojelee terveyttämme katkaisemalla stressin haitallisia vaikutuksia. Kuitenkin usein stressaavat tilanteet kuten työssä kohdatut haasteet saattavat jäädä pyörimään mieleen ja se kuormittaa mieltä. Haitallista stressistä tulee, kun virittyneisyys on voimakasta, kestää pitkään tai ihminen ei itse usko selviytyvänsä tilanteesta. Jatkuva mielen kuormitus aiheuttaa terveydellisiä ongelmia ja voi pahimmillaan johtaa uupumukseen. Pitkittynyt stressi syö elimistön vastustuskykyä eikä immuunijärjestelmä toimi enää kuten pitäisi ja elimistöön kertyy tulehdustila, joka altistaa erilaisille sairauksille. Siksi on tärkeää ajoissa tunnistaa oma stressin taso ja oppia arvioimaan omat voimavarat sekä palautumisen tarve, milloin on aika levätä ja milloin palautuminen on ollut riittävää.

Tunnista omat stressin merkit

Palautumista auttaa, kun tunnistaa omat stressin merkit. Mitä paremmin tiedostamme stressitasomme kehossamme ja mielessämme, sitä helpompi on puuttua tilanteeseen ajoissa. Esimerkiksi päänsärky, lihasjännitys tai univaikeudet voivat olla merkkejä siitä, että palautumisemme ei ole riittävää. Stressinhallinta ja palautumisen tukeminen vaativat itsetuntemusta, koska stressin oireet ovat yksilöllisiä. Stressistä palautumista helpottaa, kun oppii tunnistamaan, miten stressi vaikuttaa juuri meihin ja millaiset palautumiskeinot toimivat parhaiten.

Alla olevassa kuvassa on tyypillisiä stressin hälytysmerkkejä, jotka näkyvät eri tavoin ajatuksissamme, tunteissamme, kehossamme ja käyttäytymisessämme.

Stressin hälytysmerkit ja stressistä palautuminen

Mitä hälytysmerkeistä tunnistat itsessäsi tällä hetkellä?
Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä hälytysmerkkejä?
Miten toimit, kun tunnistat itsessäsi hälytysmerkit?
Mitä keinoja sinulla on stressistä palautumiseen?

On hyvä opetella tunnistamaan omalle keholle haitallinen stressitila. Niistä voi tehdä itselleen hälytysmerkkejä esimerkiksi niin, että valitset muutaman selkeimmän huolen signaali. Kun jatkossa tunnistat esimerkiksi, että unohtelet usein asioita, huoliajatukset pyörivät mielessä, ärsyynnyt helposti, heräilet öisin, et saa asioita aikaan etkä jaksa liikkua, vaikka tavanomaisesti olet aikaansaava, nukut hyvin ja lähdet mielellään urheilemaan, niin silloin on aika pysähtyä signaalien ääreen. Stressioireet toimivat kehon varoitusmerkkeinä siitä, milloin on aika hidastaa tahtia ja antaa itselleen mahdollisuus levätä. On aika pohtia, miten voisit auttaa itseäsi palautumaan stressistä.

Stressistä palautuminen

Koska stressi on sekä kehon että mielen reaktio, on hyvä antaa niille molemmille tilaisuus toipua. Tunnistatko itsellesi toimivimmat palautumisen keinot?

Tunnetaitojen ja itsetuntemuksen rooli stressinhallinnassa

Stressinhallinnassa on kyse siitä, että osaa luoda turvallisuuden tunnetta itselleen ja palauttaa tasapaino stressaavien kokemusten jälkeen. Tunnetaitojen kehittäminen auttaa tunnistamaan omia tarpeitaan ja reaktioitaan stressaavissa tilanteissa. Kun opimme tiedostamaan ja tunnistamaan tunteitamme sekä kehon reaktioitamme, pystymme paremmin säätelemään stressiä ja palautumaan siitä. Itsetuntemus ja kyky tunnistaa omat palautumisen tarpeet ovat avain parempaan työhyvinvointiin.

Lisää tietoa aiheesta

  • Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu, että hyvät tunnetaidot edistävät työstä palautumista. Lue aiheesta Helsingin Sanomien kirjoittama artikkeli, jossa myös kerrotaan, miten tunnetaitoja voi opetella aikuisena.
  • Tunteiden tunnistamista ja käsittelyä voi opetella tekemään viiden vaiheen kautta. Lue siitä lisää blogistamme.

Virpi Ilmakangas
Työyhteisövalmentaja

Haluatko tunnistamaan stressin merkit ja tukemaan palautumistasi?

Suosittelemme tutustumaan tunnetaidot-valmennukseemme, jossa opettelemme itsetuntemusta ja stressin käsittelyä. Yksi osioista keskittyy stressistä palautumiseen. Työpajassa saat konkreettisia työkaluja ja menetelmiä stressin oireisiin ja sen vaikutuksiin ajatteluun, tunteisiin, käyttäytymiseen ja fyysiisin reaktioihin. Löydämme myös omakohtaiset palautumisen keinot, jotka tukevat työssä jaksamista. Jos aihe on ajankohtainen teidän työyhteisössänne, voimme keskittyä valmennuksessa täysin stressin käsittelyyn.

Tutustu valmennukseen.

Seuraa meitä somessa

Siirry takaisin sivun alkuun