Tunteiden tutkiminen on osa itsetuntemusta ja hyvinvointia

Tunteiden tutkiminen on keskeinen osa itsetuntemusta ja ihmisen henkistä hyvinvointia. Usein emme pysähdy pohtimaan, mitä tunnemme ja miksi, vaan annamme tunteiden ohjata toimintaamme tiedostamatta niitä tai niiden taustalla olevia syitä. Tunnetyöskentely auttaa meitä ymmärtämään tunteidemme alkuperää, nimeämään niitä tarkemmin ja käsittelemään terveellä tavalla. Tämä prosessi ei ainoastaan paranna kykyämme hallita stressiä ja vaikeita tilanteita, vaan myös vahvistaa kykyämme tuntea myötätuntoa itseämme ja muita kohtaan.

Seuraavassa on viisi askelta tunteen käsittelyyn, jotka voivat auttaa sinua kohtaamaan tunteesi lempeästi ja rakentavasti.

  1. Pysähtyminen ja tunteen salliminen: Pysähtyminen ja avautuminen. Voisitko hetkeksi pysähtyä tuohon tunteeseen ja raskaaseen oloon, huoleen? Mitä sinussa nyt tässä hetkessä tapahtuu? Miltä kaikki tämä tuntuu kehollisesti tai tunteina?
  2. Nimeäminen: Mitkä tunteet ovat nyt tietoisuudessasi? Millä sanoilla kutsuisit näitä tunteita? Miten voimakkaita ne ovat? Mitä ajattelet tuosta olosta/tunteesta? Miten yleensä toimit tuollaisen tunteen kanssa?
  3. Tilan tekeminen ja eriyttäminen: Miten helppoa on hyväksyä tämä tunne (kehon reaktio tai ajatus)? Huomaatko itsessäsi yllykkeitä tehdä jotakin näille oloille, oireille tai tunteillesi? Voitko katsoa kaikkea mitä nyt mielessäsi liikkuu – ikään kuin erillisenä, välimatkan päästä? Mitä tapahtuisi, jos antaisit niiden vain olla?
  4. Pehmentäminen: Mitä tarvitset nyt voidaksesi kestää tai päästä tämän ylitse? Mitä sanoisit niille, jotka nyt kokevat samaa? Mitä viisas ja myötätuntoinen puoli sinussa haluaa sanoa? Miten ilmaiset lämpöä ja myötätuntoa itsellesi?
  5. Mielekkyys: Arveletko että näillä kokemuksilla voisi olla elämässäsi myös jokin hyvä tarkoitus? Mitä nämä kokemukset kertovat siitä, mikä sinulle on tärkeää elämässä? Miten kaiken tämän läpikäyminen voi viedä sinua eteenpäin tai kehittää sinua ihmisenä? Miten voisit tuoda tähän kokemukseen kiitollisuutta? Edes vähän.

Tunteiden tutkiminen ja itsetuntemuksen lisääminen kysymysten avulla

Tunteiden kanssa voi myös käydä keskustelua. Kun pysähdymme ja annamme tilaa tunteillemme, voimme esittää niille kysymyksiä ja oppia ymmärtämään niitä syvemmin. Tämä auttaa meitä hahmottamaan tunteidemme taustalla olevia syitä ja löytämään niistä merkityksiä. Alla olevat kysymykset toimivat apuvälineenä tunteiden käsittelyssä, erityisesti silloin, kun ne ovat voimakkaita. Voit käyttää niitä myös harjoituksena tutkiaksesi omaa suhdetta tunteisiisi. Päiväkirjan pitäminen näiden kysymysten avulla voi olla tehokas keino syventää tunnekokemusten ymmärrystä.

  • Kuinka usein tunnen tätä tunnetta asteikolla 1-10? 1= ei juuri koskaan, 10 = koko ajan.
  • Miksi tunnen tätä tunnetta? Mikä sai minut tuntemaan tätä tunnetta? Mikä yleensä laukaisee tämän tunteen?
  • Miltä tunne tuntuu? Missä osaa kehossani tunnen tätä tunnetta? Jos sillä olisi väri, rakenne tai muoto, miltä se näyttäisi?
  • Mitä ajatuksia herää, kun tunnen tätä tunnetta? Nouseeko esiin mitään tuomitsevia tai itsekriittisiä uskomuksia? Ovatko nämä ajatukset hyödyllisiä tai totta? Mitä voisin kertoa itselleni sen sijaan?
  • Saanko tuntea tätä tunnetta? Estääkö jokin minua? Jos, niin mikä?
  • Mikä rauhoittaa tätä tunnetta? Miten voin parhaiten antaa tilaa tälle tunteelle? Mitkä asiat tai toiminnat auttavat minua kokemaan tunnetta ja kulkemaan sen läpi?
  • Jos tunteeni voisi puhua, mitä se kertoisi minulle? Mitä tunne opettaa minulle? Mitä myötätuntoinen puoli minussa haluaisi sanoa tälle tunteelle?
  • Miten haluaisin lähestyä tätä tunnettani tulevaisuudessa? Kaiken sen perusteella, mitä olen oppinut tunteesta ja kokemuksestasi sen suhteen, miten haluaisin jatkaa suhdettani siihen? Mitä uusia käytäntöjä haluaisin omaksua ja sitoutua noudattamaan?

Tunteiden tutkiminen on voimakas väline itseymmärryksen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kun annamme itsellemme aikaa pysähtyä, nimetä ja hyväksyä tunteemme, voimme syventää ymmärrystämme siitä, keitä olemme ja mitä tarvitsemme. Tämä prosessi ei ainoastaan auta meitä kohtaamaan tunteita ja vaikeita tilanteita paremmin, vaan myös vahvistaa kykyämme suhtautua myötätuntoisesti sekä itseemme että ympärillämme oleviin ihmisiin.Tunteiden tutkiminen on keskeinen osa itsetuntemusta ja edistää samalla kokonaisvaltaista hyvinvointiamme, auttaen meitä ymmärtämään syvemmin itseämme ja tarpeitamme.

Merja Takamäki
Työyhteisövalmentaja

Haluatko oppia parempia tunnetaitoja?

Suosittelemme tutustumaan tunnetaidot-valmennukseemme. Työpajassa saat konkreettisia työkaluja ja menetelmiä tunnetaitojen kehittämiseen kuten tunteidesi tutkimiseen, nimeämiseen ja käsittelemiseen.

Tutustu valmennukseen.

Seuraa meitä somessa

Siirry takaisin sivun alkuun