Kun yhteys ihmisten välillä katkeaa – miten sen voi rakentaa uudelleen?

Oletko joskus huomannut, että yhteys toiseen ihmiseen alkaa heikentyä? Vuorovaikutus takkuilee, yhteistyö ei suju luontevasti, ja keskustelut tuntuvat menevän ristiin. Ehkä huomaat, että ymmärrätte toisianne yhä vähemmän, tai että syyttely ja syyllisyys alkavat hiipiä mukaan vuorovaikutukseen. Haasteet voivat pahimmillaan johtaa siihen, että yhteys ihmisten välillä katkeaa kokonaan. Mistä tämä johtuu, ja ennen kaikkea – miten yhteyden voi rakentaa uudelleen?

Mitä on yhteys ihmisten välillä?

Hyvin toimivan yhteyden ihmisten välillä tunnistaa siitä, että vuorovaikutus on luontevaa ja sujuvaa. Voimme keskustella asioista avoimesti, ilmaista omat ajatuksemme ja olla eri mieltä ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Pystymme kertomaan tarpeistamme ja toiveistamme sekä kuuntelemaan toista aidosti. Meillä on tunne, että voimme luottaa toisiimme ja olla omana itsenämme ilman tarvetta esittää mitään muuta. Hyvässä yhteydessä tulemme toisillemme aidosti näkyväksi. Syvä yhteys rakentuu luottamuksesta: siitä, että tulemme nähdyiksi, kuulluiksi ja hyväksytyiksi sellaisina kuin olemme. 

Miksi yhteys heikkenee?

Ihminen on luotu olemaan yhteydessä toisiin, mutta yhteyden ylläpitäminen ei ole aina helppoa. Uusia suhteita rakennetaan, vanhoja vaalitaan, ja silti yhteys ei ole pysyvä tila – se voi vaihdella. Yhteyttä voivat heikentää esimerkiksi:

  • Haastavat tilanteet, konfliktit ja erimielisyydet, joissa syntyy kokemus, ettei tule nähdyksi, kuulluksi tai ymmärretyksi.  
  • Stressi, uupumus ja muu tunnekuorma, jotka vääristävät tulkintojamme ja saavat meidät ajattelemaan, että toiset eivät halua parastamme. 
  • Luottamuksen rikkoutuminen, jonka seurauksena emme enää koe voivamme luottaa ja tukeutua toiseen. 

Erilaiset tapahtumat voivat aiheuttaa vaikeita tunteita eli tunnekuormaa, joka syntyy ja jää elämään ihmisten väliin. Tunnekuorma heikentää näkyvyyttä ja sen läpi on vaikea rakentaa yhteyttä uudelleen. 

Jos suhteessa syntyneitä kitkakohtia ja negatiivisia tunteita ei kohdata ja käsitellä avoimesti, alamme herkemmin tehdä tulkintoja, jotka lisäävät etäisyyttä ja heikentävät yhteyttä entisestään. Tämä voi johtaa yhteyden katkeamiseen kokonaan. 

Miten yhteyden voi rakentaa uudelleen? 

Yhteyden palauttaminen edellyttää, että molemmat osapuolet haluavat sitä. Yhteyden rakentaminen uudelleen alkaa yhteyttä heikentävän tunnekuorman purkamisesta. 

  1. Yhteyden luominen omiin tunteisiin 

Ensimmäinen askel on pysähtyä omien tunteiden äärelle: 

  • Mitä tunnen juuri nyt? 
  • Mistä tunteeni kumpuavat  
  • Mikä tarve tunteen taustalla on? 
  • Mitä voisin itse tehdä, jotta tunteeni helpottaisi? 
  • Mitä toivon toiselta? 
  • Olenko valmis päästämään irti ja antamaan anteeksi? 
     

Omien tunteiden käsitteleminen on tärkeää, sillä ne voivat estää yhteyden uudelleen rakentumista. Esimerkiksi ärsyyntyneenä saatamme nostaa suojamuurit eteemme, kun yritämme piilottaa tunteemme eikä tunneyhteys pääse rakentumaan suojamuurien läpi. Jos yritämme silloin rakentaa yhteyttä, pystyy sen muodostamaan vain asiatasolla, jolloin yhteys tuntuu vajaalta. Kun tunneyhteys puuttuu, vuorovaikutus jää pinnalliseksi ja väärinymmärryksen riski kasvaa. 

Tunteen ohittamisen tai syrjään siirtämisen sijaan on parempi käsitellä tunne ja kuunnella sen takana oleva oma tarve, josta tunne kertoo. Kun tarve tulee näkyväksi, myös tunne helpottaa. Kun tunnistat oman tunteesi ja sen takana olevan tarpeen, sitä on myös helpompi rakentavammin sanoittaa toiselle. Anteeksi antaminen – sekä itselle että toisille – auttaa päästämään irti negatiivisista tunteista ja suuntaamaan katseen menneen sijaan tulevaan. 

  1. Yhteyden luominen toiseen ihmiseen 

Kun oma tunnekuorma on käsitelty, on helpompi kohdata toinen rakentavasti. Keskustelussa voi edetä esimerkiksi näin: 

  • Anteeksipyyntö: ”Anteeksi, että olen ollut ärsyyntynyt enkä ole huomioinut sinun tarpeitasi riittävästi.” 
  • Toiveen ilmaiseminen: ”Toivoisin, että voisimme löytää uudelleen yhteyden. Olisiko se mahdollista?” 
  • Ratkaisujen etsiminen: ”Miten voisimme parantaa yhteyttämme? Mitä sinä toivoisit minulta?” 
  • Yhteinen sopimus: ”Miten toimimme jatkossa, jotta molempien tarpeet täyttyvät paremmin?” 

Yhteyden vahvistaminen ei aina tapahdu yhdellä keskustelulla, vaan se rakentuu ajan myötä luottamuksen ja ymmärryksen lisääntyessä. Pienetkin askeleet voivat viedä kohti läheisempää ja avoimempaa yhteyttä. 

Yhteys ihmisten välillä on elämän tärkein voimavara

Me kaikki tarvitsemme yhteyttä – se on ihmisen perustarve. Yhteys toisiin ihmisiin rakentuu kuitenkin sen varaan, kuinka hyvin olemme yhteydessä itseemme ja omiin tunteisiimme.  

Yhteys ihmisten välillä on kuin silta, joka yhdistää meidät. Yhteyden uudelleen rakentaminen on sillan rakentamista ja kulkemista puolitiehen vastaan. Mitä vankempia siltoja osaamme rakentaa, sen paremmin me voimme. Sillat ovat elämme perusta ja tärkein voimavara – myös työelämässä. 

Mitkä sinun yhteyden sillat ovat vahvoja ja mitkä kaipaavat korjaamista? 


Virpi Ilmakangas
Työyhteisövalmentaja

Yhteyden johtaminen – esihenkilön tulevaisuuden työkalu nro 1

Kaikki työyhteisöjen toiminta perustuu ihmisten väliseen kommunikaatioon ja yhteistyöhön. Siihen, miten ihmiset puhuvat ja toimivat yhdessä vaikuttaa, millainen yhteys heidän välillään on. Toimiva vuorovaikutus ihmisten välillä on organisaation menestyksen perusta. Siksi yhteyttä ihmisten välillä on tärkeä vahvistaa ja johtaa.  
 
Tutustu yhteyden johtamisen valmennukseemme. 

Seuraa meitä somessa

Siirry takaisin sivun alkuun