Hermostollinen kestävyysvaje voi johtaa uupumukseen – näin luot työyhteisöön palautumisen kulttuurin
Uupumus on kasvamassa oleva riskitekijä tämän päivän työelämässä. Itsetuntemusta kasvattamalla, työkulttuurin muutoksella ja palautumista tukevilla rakenteilla voidaan ennaltaehkäistä uupumusta.
Miksi niin moni uupuu työelämässä?
Uupumisen riski työelämässä on kasvanut ja tutkimusten mukaan jo joka kymmenes työntekijä on todennäköisesti työuupunut tai kohonnut työuupumuksen riski on joka neljännellä. (Työterveyslaitos, Miten Suomi voi -tutkimus 2024)
Uusin tutkittu tieto autonomisesta hermostosta auttaa meitä ymmärtämään ilmiötä sekä näkemään, miten krooninen stressitila ja sitä tukeva työskentelykulttuuri saattavat olla tutkimustulosten takana.
Stephen Porgesin polyvagaaliteorian mukaan autonomisen hermoston tiloja on kolme ja sisäisen uhkajärjestelmämme tulkinta ympäristöstä vaikuttaa siihen, missä tilassa olemme – turvan ja sosiaalisen liittymisen tilassa, ylivireisessä pakene tai taistele -stressitilassa tai alivireisessä lamaantumisen tilassa.
Optimitilanteessa meillä on kyky joustavasti palautua turvan ja sosiaalisen liittymisen tilaan ja pääosin toimia sieltä käsin. Nykyajan työelämässä jäämme kuitenkin helposti ylivireiseen stressitilaan, joka pitkittyessään saattaa johtaa lamaantumiseen ja uupumiseen.
Miten tukea hermostollisen turvan tilaan palaamista?
Työntekijä itse pystyy tekemään paljon oman hyvinvointinsa eteen, mutta työpaikan kulttuurilla ja rakenteilla on myös paljon merkitystä. Nämä neljä seikkaa kannattaisi ottaa huomioon, jos halutaan vahvistaa palautumista ja ennaltaehkäistä uupumusta.
- Itsetuntemuksen kehittäminen
Jokaisen ihmisen autonomisen hermoston uhkajärjestelmä toimii yksilöllisesti. On tärkeää oppia tunnistamaan paitsi missä hermostollisessa tilassa kulloinkin on, myös mitkä asiat vievät stressiin tai lamaantumiseen ja mitkä asiat auttavat pääsemään takaisin turvan tilaan. Ideaalitilanteessa työntekijä pystyy huomaamaan, milloin stressitila on ollut liian kauan päällä, aktiivisesti vaikuttamaan omaan palautumiseen sekä kommunikoimaan avoimesti, jos hänen työssään pitää tehdä muutoksia, jotka tukevat optimaalista hyvinvointia ja työsuoritusta.
- Kanssasäätely ja vuorovaikutus
Ylivireinen hermoston tila voi “tarttua” ja niin myös turvan hermostotila. Palautuneella hermostolla esimerkiksi vuorovaikutus on erilaista kuin stressitilassa, ja palautunut työntekijä voi vaikuttaa jo pelkästään olemuksellaan ympäristöönsä. Tämä kanssasäätelyksi kutsuttu taito on meille tuttua jo lapsesta lähtien, sillä vauvat ovat täysin riippuvaisia kasvattajiensa hermostollisesta kanssasäätelystä. Aikuisena toki pystymme säätelemään hermostoamme itse, mutta jos kaikki muut työpaikalla ovat stressitilassa, on sinne hyvin helppo itsekin joutua imaistuksi mukaan. Johtajilla ja esimiehillä on erityisen tärkeä rooli olla esimerkkinä turvan tilassa olevasta, palautuneesta hermostosta.
- Palautumista tukeva työkulttuuri
Jotta hermosto voi palata turvaan ja palautumiseen, elämässä pitää olla tarpeeksi tilaa eli niin fyysistä, henkistä kuin emotionaalistakin väljyyttä. Jatkuva kiire ja paine vievät hermoston väistämättä stressitilaan ja lopulta kohti uupumusta. Turvan tilassa olevaa hermostoa edesauttaa työpaikan kulttuuri, jossa tiedostetaan palautumisen tärkeys, kannustetaan siihen ja rakennetaan psykologista turvallisuutta niin vuorovaikutuksella, tukielementeillä kuin selkeillä työn rakenteilla.
- Selkeät ja tukevat työn rakenteet
Hyvä esihenkilötyö ja saatavilla oleva tuki, avoin ja myötätuntoinen kommunikaatiokulttuuri, jossa haasteita ei lakaista maton alle, selkeät työn tavoitteet, organisaation suunta ja prosessit, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja toteuttaa omia kyvykkyyksiä sekä linjassa olevat arvot lisäävät psykologista turvallisuutta työyhteisössä. Tällaisessa ympäristössä on helpompi kukoistaa ja olla hermostollisessa turvan tilassa kuin organisaatiossa, jossa nämä puuttuvat. Jokainen ulkopuolinen kuormitustekijä lisää stressikuormaa, joka saattaa johtaa uupumukseen.
Optimitilanteessa työntekijöiden itsetuntemus, psykologisen turvallisuuden kulttuuri ja työn rakenteet kaikki tukevat toisiaan kohti parempaa palautumista ja turvaa – ja samalla ennaltaehkäisevät hermostollista kestävyysvajetta ja uupumista.
Mari Rasimus
Työyhteisövalmentaja
Lähteet: Stephen Porges
Haluatko valmennusta palautumiseen? Ota yhteyttä!
Palautumisen avaimet – kestävän työelämän uusi näkökulma -valmennuksessa opettelemme tunnistamaan hermoston eri tiloja ja ennaltaehkäisemään haitallista stressiä ja työuupumusta sekä vaikuttamaan siihen, että työskentelyolosuhteet tukevat palautumista ja turvan tilaan palaamista. Jos aihe kiinnostaa, jätäthän tähän yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteyksissä.
Lue lisää hermostosta: